Kuuluisa puolalainen kylmä keitto

Ystäväni ajoi hakemaan minut luokseen Nadarzyniin ja mukavan päivän vietimmekin maaseudun rauhassa. Oli kiva jutella pitkästä aikaa ja päivittää kuulumisia.

Ruoaksi oli kuten Puolassa aina: keitto ja pääruoka. Keittona kaikista ihanin kesäruoka ’chlodnik’ eli kylmä punajuurikeitto. Että nautin sen syömisestä pitkästä aikaa. Se tarjoiltiin upeasta pyöreästä kulhosta.

20160605_145934

Löysin netistä keiton ohjeen. Aion tätä tehdä itsekin Suomessa, edellyttäen että saan jostain punajuuren naatteja.

Chlodnik (Cold Polish Beet Soup)

2 kommenttia artikkeliin ”Kuuluisa puolalainen kylmä keitto

  1. Luin reseptin, ja voin uskoa, että tuossa keitossa maistuvat muikeasti kaikki tuoreet kasvikset: punajuuret naatteineen, retiisi, tilli, kurkku ja sipuli. Mutta mistäs tosiaan saisit punajuuren naatteja? Helsingin kauppatorilta? En muista nähneeni niitä koskaan tavallisissa ruokakaupoissa.
    Punajuuri on muuten sellainen kasvis, jonka ”löysin” vasta muutama vuosi sitten, kun sain uunissa tehtyjä lohkottuja perunoita, sipuleita, porkkanoita ja punajuuria. Niiden päällä oli hyvää oliiviöljyä, merisuolaa, rouhittua mustapippuria ja yrttejä, ja niitä paahdettiin laakealla uunivuoalla uunissa +200 asteessa 30 minuuttia. Yksinkertainen ja herkullinen lisuke tai ateria vaikka ihan sellaisenaan.

    Tykkää

  2. Uunijuureksethan on aivan ihania!
    Punajuurista kyllä saa vaikka mitä ruokia. Se on todella monipuolinen juures, vaikkakin minun lapsuudenkodissa se ilmaantui pöytään rosollissa jouluna ja etikkapunajuurina joskus jonkun silakkalaatikon lisäkkeenä.
    Itse käytän sitä tosi moneen.
    Mutta siis. Porkkanoiden ja punajuurien naatteja on saanut ottaa ilmaiseksi K-kauppani vihannestiskin luona olevasta laatikosta. En oo nyt siellä tutkimassa tilannetta.

    Tykkää

Jätä kommentti